Szántóföldi vegyszerkijuttatás sorpermetezéssel

  • Post author:
  • Post category:Lemken

A vegyszeres gyomszabályozás megújulását lehet várni a szántóföldi növénytermesztésben a címben említett új, engedélyezett kijuttatási móddal. A teljes felület permetezése, a technikai fejlődéssel és a precíziós gazdálkodás terjedésével, már feleslegessé válik.

Egyes növényvédő szerek engedélyokiratában már látható, hogy a hatóság is engedélyezte a sorpermetezést mint kijuttatási módot. Ezzel a kukoricában, a napraforgóban és más kapás kultúrákban a növényvédőszer-költség 50-70%-a megtakarítható. A növényvédőszer-gyártók sorra engedélyezni fogják a sorpermetezést. Ezzel nemcsak a gyomirtó, hanem majd a gombaölő szerek és a termésnövelő anyagok kijuttatása is hatékonyabbá válik, és csökken a környezeti terhelés!
A vegyszerhasználat szükségessége egyre inkább megkérdőjeleződik, ahogy a gazdasági és politikai nyomás is növekszik. Az engedélyeztetési eljárások megszigorodtak, a hatóságok sokszor nem hosszabbítják meg termesztés-
technológiai szempontból eddig alapvető fontosságú hatóanyagok kijuttatási engedélyét. Az EU az „Európai zöld megállapodás” keretében 50%-kal csökkentené a növényvédőszer-felhasználást.
Annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a kémiai megoldások még alkalmazhatók, egyre többen barátkoztak már meg a precíz mechanikai gyomirtással, különösen azok az előrelátó növénytermesztők, akik függetlenítenék gazdaságukat a várható hatóanyag-korlátozások lehetséges hatásaitól.

A KAMERATECHNIKA AZ IGAZI KÜLÖNBSÉG

A Lemken EC-Weeder sorközművelő gép kitűnik a piacon jelenlévő versenytársai közül! A saját fejlesztésű, ipari teljesítményű IC-Light kamera felismeri a zöld különböző tónusait, megkülönbözteti a színspektrum 65 000-féle színét.
A műszer képes menet közben megtanulni a kultúrnövény adott színtónusát, amit a LED-munkalámpák segítségével sötétben is ugyanúgy érzékel. A kezelőterminál, a számítógép és a párhuzamos profilkeret közreműködésével vezérli a kamera a maximális sebességgel haladó munkagép kapáit, melyek akár 2 centiméterre is megközelíthetik a kultúrnövény szárát.
A terminál kezelőfelülete intuitív kialakítású, hogy egyszerűen és gyorsan lehessen menet közben is a beállításokban korrekciókat végezni. A traktor vezetője teljességgel a vezetési feladatára tud koncentrálni. A technika nem fárad el, többórás munkavégzés után sem hibázik, és nem okoz kárt a művelt kultúrában.
Az EC-Weedernél a munkasebesség felső határa akár 15 km/h is lehet. Ez ma elvárás, hiszen a sorközművelésre rendelkezésre álló idő egyes években nagyon rövid, a gazdaságok mérete pedig egyre nő.

AKÁR 60% KÖLTSÉGCSÖKKENTÉS ÉS HATÉKONYSÁGNÖVELÉS SORPERMETEZÉSSEL

A mechanikai és kémiai gyomirtás kombinációjával a 75 cm-es sortávolságon belül 20-30 cm-es sáv kerül célzottan permetezésre a sorközművelő gépen elhelyezett szórófejekkel. A fronthidraulikával hordozott ISOBUS-os Sprayhub permetezőgép helyspecifikusan juttatja ki a permetlevet szakaszvezérléssel és egyenkénti sorelzárással.

Kérjük, ossza meg máshol is!